If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Здравейте колеги, предстои ми смяна на маслото и се чудя дали да е Selenia 20k или Castrol Magnatec 10W-40?
Какво бихте казали Вие?
Благодаря!
Нито едното нито другото Половината туинспаркове в Бс карат с 15W50 на Castrol (заслугата е изцяло моя) Все пак всеки си преценя, за мен 10W40 за този мотор е хазарт.
sigpic 156Facelift 1.9JTD16V1591.9JTDm16V1662.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
"Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"
Странна работа е българския Алфа ентусиаст... Има пари за киловати музика в багажника, ксенони като прожектори, спортни гърнета, затъмнени джамове и джанти 20-ки, но ще сипва масло за 5лв литъра, защото му е скъпо да даде сто кинта веднъж в годината. После спарковете били боклук...
Странна работа е българския Алфа ентусиаст... Има пари за киловати музика в багажника, ксенони като прожектори, спортни гърнета, затъмнени джамове и джанти 20-ки, но ще сипва масло за 5лв литъра, защото му е скъпо да даде сто кинта веднъж в годината. После спарковете били боклук...
Не е само алфа ентусиаст-а.
Не си ли виждал някоя мега скъпа лимузина за поне 50к евра да спре на колонката за газ ....
Гъзарията е важна , а всичко което не се вижда (като маслото) трябва да е възможно най-евтино или безплатно.
Аз пък на всяка смяна слагам различно масло
1-ва смяна(като закупих колата) някакво наливно от сервиза дето я обслужиха (10w40 10лв литъра за марка не помня)
2-ра смяна Castrol Magnatec 10w40 - 65-70лв 5литра
3-та Yacco 10w40 vx500 май беше - 75 лв 5 литра
4-та смяна Motul Synergie 6100 10w40 - 62лв 5 литра
Първото го смених на 6-7к километра, защото се наложи да сменявам гарнитура на капака на клапаните губеше масло, пушеше от към капака и вкарваше в парното и доливах за този пробег 1-1,5литра.
При Castrol-a и Yacco-то при смяна губеше по около 500 мл(около средата на щеката за 10к километра), но като изключим, че картера сълзи леко и понякога като се видя в повече гориво я карам във високи обороти(5к+) е горе долу добре.
Преди 100 километра смених маслото с Motul synergie 10w40. Не мога да кажа нищо за него все още. Първите ми впечатления са, че не пали като дизел колата(не притраква вариатора) и колата е по тиха. Но мисля, че това е нормално за ново сменено масло, все пак предишното(Yacco-то) беше на 10400км преди да го сменя. Ако успея да навъртя 10к до пролетта ще сипа за лятото 10w60, че ми харесва да я карам във високи обороти.
Така че, избора при 10w40 е голям... важното да е качествено (оригинално уж или с произход - уж гарантиран)
Alfa Romeo 147, 1.6 - 120hp (ГИ - Emer Frank Plus OBD)
Аз да вметна само ,че докато бях със 146-цата и слагах Esso 10w40 туба 5 лт. за четири смени или 45000 км нямах абсолютно никакви проблеми с работата на мотора .
P.s Доливах към 250 грама на 10к. и до колкото съм запознат това масло са го спрели от производство Франсетата
Citroen C5-ko 2.0hdi black-metal
ФИАТ ПУНТО 1.2 96г.на жена ми
Алфа 146 1.6 т.с Алфа 156 1.8 т.с. Алфа Ромео 147 1.9 жтд 115--Ехх няма ги..
Liqui Moli 10W-60 е 25лв литъра, поне толкова ми излиза с 5л тубата. Аджипа е хубаво масло, отми доста нагар от мотора още с наливането, сегашното масло е бистро вече 1500 км от смяна, като в тубата си е.
Comment